Publicerad Lämna en kommentar

Om vår odling och vår odlingshistoria

När vi flyttade hit 2015 hade vi endast odlat lite tomater, spenat och örter på balkongen som vi knappt vattnade. Det var mest Jonas som höll på att experimentera med olika frön och kärnor för att se vad som kom upp, något han hållit på med på jobbet på förskolan. Elin höll mest på att drömma om höns, hus, byggnadsvård och om att lära sig odla och tänka på hur mycket det skulle gå att odla i en trädgård. Men vi kunde ingenting. 

När vi tillslut var hemma på Gotland men ännu inte fått tillgång till vår gård så fördrev hon tiden med att plöja internet på inspiration. Självklart var den så populära bloggen Skillnadens trädgård av Sara Bäckmo en av de största inspirationskällorna men även podcasten Grönsakslandet med Bella Linde och Elin Unnes för att nämna några. 

När vi äntligen kom till gården var det mitt i sommaren och någon odling hanns inte med då men planeringen var igång samtidigt som arbetet med att starta upp butiken och verksamheten med gamla möbler. Höns skaffades och snart var sådderna också igång och hela huset svämmade över av krukor och tråg överallt. Alla misstag och tabbar som kan göras gjordes. Odlingen blev mer och mer Elins grej och när Elin hittat flowet går det undan. Så sedan dess har odlingarna växt för varje år. Flera varianter av skräpiga och billiga växthustunnlar har inhandlats och gått sönder och många plantor har frusit ihjäl, bränts ihjäl, vattnats ihjäl, ätits upp av sniglar, glömts bort. Vi har glömt att skörda, vi har skördat för tidigt, vi har skördat men inte tagit hand om skörd, vi har syrat, saftat, syltat, lagt in, fryst in, torkat, kastat bort och framför allt njutit av otroliga grönsaker som vi hämtat ur vår egen jord på vår egen gård. Varje gång är det en helt galen känsla. Varje år, ungefär 1 januari (hehe) börjas det med ännu mer iver än året innan.  Men varje år har även vår verksamhet växt. Vi har blivit med café och fler och fler besökare har kommit hit, så odlingarna har tillslut fått mindre och mindre omvårdnad när sommarsäsongen väl är igång. 

Nu vill vi ändra på det och kanske inte ha öppet lika mycket i sommar men istället kunna känna oss bättre förberedda och förhoppningsvis kunna erbjuda våra kunder och besökare en bättre bild och upplevelse av vår verksamhet de färre dagarna vi har öppet. Dessutom känns bättre även för oss. 

Många säger att vi ju bara kan ta in mer personal och det känner vi ju också hade varit kanon, men det är tyvärr inte så lätt av olika anledningar. Inte bara av ekonomiska skäl, men verksamheten går ut på den personliga kontakten och känsla som är just vi. Vi får se hur de möjligheterna blir i framtiden.

Våra odlingar består av tre olika friland och så växthuset. Bästa läget är det inhägnade köksträdgårdslandet inne på gårdsplanen framför ladan där det är skyddat och soligt. Ytan består av fem upphöjda bäddar på ca 1×5 m och här växer solkrävande grödor som tex kronärtskocka, squash, kål, och frilandstomater, bönor, ärter mm mycket bra. En utmaning är ju torkan och vi har precis äntligen fått upp hängrännor på hela ladutaket mot gården och satt stuprör på vardera sida om trädgårdslandet så med ordentliga tunnor där så får vi ihop rejält med vatten. Dessutom har vi vår otroligt schyssta fårbonde Maria på Sandholme gård (ni som kört längs med Ekstakusten nere vid naturreservatet har sett hennes får där) som vi fått både obrukbar ull och gammal halm av som vi använder till att täcka jorden runt de allra mest utsatta odlingarna. Ull är helt otroligt! Det håller fukten i jorden, ger näring och kväver ogräs samtidigt på det mest effektiva sättet. Dessutom är det rejält med skit i ullen så det blir lite gödsel samtidigt. 

Intill odlingstunneln har vi ett mischmasch av olika täckodlade bäddar som byggds upp efter hand varje år med material från trädgården och rester från skörd. Vår gård ligger troligen på en gammal stenstrand eftersom hela jorden endast består av sten likt kusten här i Eksta. Det är hopplöst att gräva här (tar ett annat inlägg om hur stora köksträdgårdslandet grävdes för hand…) så att skapa bäddar direkt på gräsmattan är toppen. 

Så har vi ”Stora plöjen” som vi kallar den. På baksidan av ladan, precis intill vår stora kundparkering har vi låtit snälle Anders (som tillsammans med sin också så snälle och hjälpsamme bror Mats som driver ett lantbruk här i Eksta) komma med traktorn och plöjt upp en plätt på ca 10×6 m. Den plätten är hopplös! Fullt med sten, har rensat och rensat. Fullt med ogräs, mest åkervinda men också kvickrot. 

Tanken var att vi skulle odla massor av snittblommor till självplock här men vi har inte hunnit med så ogräset har tagit över stora delar. Men vi har jobbat oss in bit för bit och har i alla fall odlat potatis och morötter på lite mindre än halva ytan medan vi täckt resten med presenningar och sådant vi hade hemma. På det viset kan vi kanske rensa upp och arbeta jorden lite lättare. Potatisodlingen har varit effektiv just till att hålla efter ogräset. 

Här tänkte vi låta hönsen gå inhägnade i vår och jobba med och rensa jorden, såvida vi inte skaffar några linderödgrisar istället förstås…

Just nu är dessa de enda ytorna vi odlar på men strax efter ”Stora plöjen” sluttar marken en aning för att plötsligt bli helt stenfri med helt otrolig jord som känns som smör att gräva i. Så nu är planen att anlägga nya odlingar just där. Vi har även lyxen att ha två dagvattenbrunnar precis i anslutning.  Så, ja, vi har lite att göra framöver men vad underbart det hade varit att kunna sälja våra egna grönsaker. 

Vi har ju som mål att använda våra egna grönsaker i caféet sommartid men eftersom vi knappt hunnit sköta odlingarna och att sommarsäsongen är så kort så är det knappa mängder att skörda under den tiden. Det blir mest sallad, örter och blad i början och lagom tills tomaterna är igång är nästan säsongen över.  Så att kunna sälja grönsakerna som dom är när dom är skördeklara hade varit ett annat sätt. Vi är peppade på detta och håller nu på för fullt att planera nutiden och framtiden. 

Vi brukar alltid ta massor av bilder på våra odlingar men av någon anledning måste vi ha rensat bort en del för nu hittade vi inte precis dom vi hade velat visa så här kommer ett litet urval av det vi hade till hands. Stora plöjen hittade vi konstigt nog ingen bild på alls, men det kommer en annan gång.

Första året vi odlade här på den plätt som är belägen i skyddat söderläge inne på gårdsplanen. Då var den lite mindre än vad den är nu och har senare blivit inhägnad. Det stora plastskynket bakom de enorma solrosorna var ett försök till att skapa något slags växthus med tomater i. Det visade sig mest bara vara onödigt då tomater klara sig utmärkt på friland här. Dessutom var det inte något vidare vackert! Men som sagt, vi var nybörjare! Vi hade lerig odlat grönkål tidigare och maxade den odlingen som sedan blev totalt uppäten av kållarver…Så kan det gå!
En sorglig bild på årets odlingar vid växthuset. Misskött, uttorkat och förstört av hönsen som trots avspärrningar lyckats ta sig dit och leva livet. Denna sommar var den mest hektiska i vår butiks- och café-verksamhet och det syntes också tydligt i våra odlingar.
Här ser vi tydligare de olika bäddarna som blivit till efterhand. Odlingslådorna till höger i bild byggdes i vår första lilla odlingstunnel som blåste sönder. Här kan en även se att vi valde att sätta den tunneln i en sluttning av någon märklig anledning. Det är precis nedanför den sluttningen som jorden blir helt fri från sten.
Av någon anledning var denna bild i ett mindre format. Men så här kan det se ut på gården mitt i sommaren och gräset är helt knastertorrt. Trädet i mitten är ett valnötsträd som vi hoppas ska kunna ge skörd någon gång inom inte en allt för lång framtid.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *